Så tar du bra naturbilder

 1. Tillbringa tid i naturen och lär dig att tycka om den. Då kommer naturen och djuren att börja tycka om dig också och avslöja saker för dig. Det underlättar också om du har kunskaper om hur djur lever och var vissa växter trivs.
 2. Så tar du bra naturbilderLeta efter bra ljus i första hand. Vad som är bra beror också på sammanhanget. Det är i alla fall viktigare med ett särskilt bra ljus än ett särskilt bra motiv. Allt blir vackert i rätt ljus.
 3. Fundera på om det är värt det? Välj motiv utifrån hur intressant det är. Många bilder blir tråkiga och menlösa därför att du inte har tänkt dig för innan du tog fotot.
 4. Ha tålamod. Så är det i naturen. Du måste ha tiden att invänta saker och ting.
 5. Fota gärna i närheten av vattendrag. Glittret från ytan ger ett särskilt liv i bilderna.
 6. Gå ut i alla sorters väder och tider på dygnet. Gör det oväntade. Var obekväm. Experimentera. Gör tvärtemot alla regler och se vad som händer. Du behöver öva, öva och åter öva för att bli duktig på bildkomposition.
 7. Undvik att fota solnedgångar. De är som bäst när man bara njuter av dem. Passa däremot på att fota någonting annat i det ljus som uppstår vid solens nedgång.
 8. Åk inte långt bort enbart för att söka efter speciella motiv. Se dig omkring på hemmaplan och upptäck skönheten i det nära och vardagliga.
 9. Studera andras naturbilder och försök förstå varför du gillar dem. Använd dina insikter när du fotograferar själv. Häng på forum för fotografer och läs diskussionerna. Här kan du lära dig massor om hur du tar de bästa bilderna inom alla kategorier.
 10. Räkna med att det blir många ointressanta och dåliga bilder under en fotosession. Så är det bara. Fortsätt fota tills du lyckas fånga ögonblicket som fastnar i en förtrollande bild.
 11. Sträva efter enkelhet.
 12. Kamouflera dig när du vill fotografera djur. Smält in i skogen. Var tyst. Ta med liggunderlag.
 13. Prova olika vinklar. Var beredd att röra dig.