Om rodefoto.se

Hej och välkommen till mig och min blogg. Jag heter Jan Järnåker och vill dela med mig av mina erfarenheter som naturfotograf

Två intressen blir till en stor passion

Jag ska i all enkelhet skriva om min stora passion: att fotografera djur och natur. På så vis lyckas jag kombinera två starka intressen. Det ena är fotografering. Jag älskar kameror och dess egenskaper. Jag kan fördjupa mig i olika objektiv och slutartider, vinklar, ljusfall, skuggor och fokus i all evighet. Som en följd av intresset att använda kameran måste jag ge mig ut på jakt efter motiv. Det är då jag oftast hamnar i naturen. Ibland blir det i skogen. Eller så ger jag mig ut på sjön. Det händer också att jag besöker vildmarken och lever där i flera dagar för att hitta de där motiven jag vill ha.

Vill komma riktigt nära skogens djur utan att skrämma dem

Mitt mål är att komma så nära djuren som möjligt. Det är dom jag helst vill fota. Men det är riktigt svårt att fånga djur med en kamera så att det blir bra. De är oftast skygga. Det blir ju ett stort problem direkt. När de har vant sig vid mig brukar det gå bättre, men det säger sig självt att det tar tid att bli en naturlig och ofarlig del i djurens domäner. Jag kan väl bara säga att det är värt väntan.

Känner mig som ett med hela universum

Bilderna blir smått fantastiska och jag får uppleva en känsla av kontakt med hela universum när skogens olika djur kommer fram och verkligen vill visa upp sig för mig och min kamera. Det är som att de vet att de får ett extra fokus på sig och hjälper mig att fånga deras gestalter. De känner mina avsikter. De förstår att jag beundrar dem och vill göra något vackert tillsammans med dem. För mig är naturfotografering en slags meditation. Jag blir klarare i sinnet och hittar inre lugn och glädje.

Undervisar i biologi och naturkunskap

Till vardags är jag lärare i biologi och naturkunskap på en gymnasieskola. Jag har med andra ord ganska hyfsade förutsättningar för min hobby. Men man måste inte förstå naturen teoretiskt för att njuta av den och må bra av den. Men man måste klä på sig och gå dit. Sätta sig på en stubbe eller luta sig mot en trädstam. Det fungerar bra.