Norrlands vackra norrsken

Att få se ett norrländskt norrsken är en speciell upplevelse. Man tror nästan inte sina ögon. Kan detta vara verkligt? Det är som att rymden och jorden förenas i en innerlig kyss.

Norrlands vackra norrsken

Ett ljusfenomen och den vetenskapliga förklaringen

Det är svårt att ta in att detta handlar om laddade partiklar från solvinden som kommer in i den översta delen av jordens atmosfär. De påverkas av magnetfältet runt jorden och möter atmosfären längs med en oval runt respektive magnetiska polen. Den kallas norrskensovalen. På latin heter norrsken Aurora Borealis. Nordlig morgonrodnad blir den ordagranna översättningen till svenska.

Det finns en särskild plats i Norrland där du kan beskåda detta fantastiska gryningsljus: Aurora Sky Station i Abisko. Detta sägs vara världens bästa ställe för att titta på norrsken. Du får åka till toppen av ett fjäll som heter Nuolja. Då hamnar du 900 meter över havet och du har inget annat ljus eller ljud som stör runtomkring.

Glöm inte att njuta av stunden

Norrlands vackra norrsken

Det är intressant i sig att du då befinner dig på världens bästa plats för att se norrsken. Nästan lika fascinerande som själva norrskenet. Det är naturligtvis väldigt många som vill fotografera detta spektakulära ljusfenomen. Självklart vill man försöka få några minnen från den här stunden. Passa också på att besöka caféet och norrskensutställningen om du vill lära dig mera om hur och varför norrsken uppstår.

Det finns ett utkikstorn vid den här stationen och en stor utomhusterrass där du kan stå och beundra hur naturen svämmar över av skönhet. Ta gärna några bilder men tänk på att vissa saker inte låter sig fångas i det lilla formatet en bild är. Njut av upplevelsen utan kamera. Lappland är en vacker och exotisk plats för de allra flesta människor. Både med eller utan norrsken. Välkommen till Norrland.