Mina bästa naturupplevelser i Norrland

Det går inte att prata om Norrland utan att nämna de mäktiga vilda forsarna. De gör alltid ett visst intryck på mig. Jag känner mig högstämd så fort jag kommer i närheten av rinnande norrländskt vatten.

Alla skäl att stanna vid en norrländsk fors är goda

Myggen bekommer mig inte när jag sugs in i forsens magiska virvlar. Jag hör musiken i porlandet och har svårt att gå därifrån. Jag förstår dem som vill fiska i flera timmar. Alla skäl att dröja sig kvar vid en norrländsk älv eller fors är goda. För min del handlar det om att försöka fånga skönheten i bilder som blir fina minnen för mig när jag kommit hem till Västsverige igen.

Att fotografera mygg är en konst

Mina bästa naturupplevelser i Norrland

Men visst har det hänt att jag fått ge upp för att myggen varit för besvärliga. Jag har försökt att fota även dem ska jag erkänna. Lite tokig ska man vara som naturfotograf. I vanliga fall jagar jag djur för att föreviga dem. Med myggen är det tvärtom. De jagar mig för att äta upp mig levande. Nåväl. En sann naturupplevelse är det i alla fall. Några av bilderna blev riktigt bra.

Vandra på myren och hitta guldgula bär

Mina bästa naturupplevelser i Norrland

Något annat jag tycker extra mycket om med norrländsk natur är att vandra ut i hjortronmarker. Ut på myren alltså. Det är någonting särskilt att finna dessa goda guldiga bär i skogen. Och myren är speciell i sig. Den är tyst. Exotisk på hemmaplan. Och hjortronlikör är så väldigt gott. Så jag ger mig ut på jakt både efter vackra motiv för linsen men även för att plocka med mig lite bär. Jag gillar känslan av att naturen ger mig så mycket gott. Det enda jag behöver göra är att hälsa på och uppföra mig som en trevlig gäst.

Missa inte: norrlänningen!

Sedan tycker jag att man ska passa på att lära känna det norrländska folket när man åker uppåt. De är ofta öppna och genuina med stark lokalkännedom. Människor i södra Sverige skiljer sig faktiskt genetiskt åt från människorna i norra Sverige.